logo
Project 2015: Huizenbouw Bangladesh

Stel je maar eens voor: als je geen goede huisvesting hebt slaap je 's nachts niet veilig, ben je vatbaar voor ziektes, heb je geen energie om aan het werk te gaan word je sociaal uitgesloten. Door het ontbreken van goed onderdak beland je al snel in een spiraal van armoede.

Op het platteland in Bangladesh heerst grote armoede. Veel mensen leven in armetierige huisjes die eigenlijk niet meer zijn dan een bouwvallige hut. Er is gebrek aan schoon drinkwater en de hygiëne is vaak slecht. Goede huisvesting doorbreekt deze spiraal. Het is als het ware een sluitsteen. Niet alleen de leefomstandigheden verbeteren, maar ook de gezondheid, economische ontwikkeling en veiligheid. Bovendien geeft het mensen ook weer een gevoel van eigenwaarde.

Het doel van dit project is het bouwen van low-cost huizen met goede water- en sanitairvoorzieningen. Deze huizen zijn bestemd voor de arme families in de rurale gebieden. Onze lokale partnerorganisaties werken samen met de eigenaren van deze huizen aan de bewustwording van een goed en effectief gebruik van microkredieten in de vorm van een micro-hypotheek.

Hypotheek
Arme families krijgen het huis niet zomaar gratis. Dat blijkt in de praktijk geen duurzame hulp te zijn. Beter is om een voor hen betaalbare huizenlening aan te bieden, waarmee ze het grootste deel van de bouw kunnen financieren. Daarbij is het niet zo dat iedereen zomaar in aanmerking komt voor een huizenlening. Eerst moet men bewezen hebben goed om te kunnen gaan met zakelijke microkredieten voor de eigen business. Als blijkt dat men de geleende bedragen steeds netjes terugbetaalt en er een redelijk vast maandinkomen is, kan men in aanmerking komen voor een micro-hypotheek. Deze heeft een looptijd van 6 jaar en een rentepercentage van 9,5% per jaar. Voor Bengaalse begrippen is dit relatief laag. Ter vergelijking: in Bangladesh rekenen de banken gemiddeld 13,5%. Bovendien verstrekken Bengaalse banken vanwege de risico's überhaupt geen leningen aan arme doelgroepen. Dit project is dus voor armen in Bangladesh de enige optie om aan een nieuw huis te komen. Met de rente worden onder andere de kosten van het programma gedekt, naast het risico dat mensen de lening niet kunnen terugbetalen.

Met de hypotheek kan men de bouw van het huis financieren. Een groot voordeel van deze hypotheek-constructie is ook dat na 6 jaar het totale bedrag is afgelost en weer opnieuw uitgezet kan worden voor de bouw van een huis. Op die manier kunnen dus meerdere huizen worden gebouwd en dus meerdere families worden geholpen! De kosten om één huis te realiseren bedragen € 1.600.

Eerdere resultaten en toekomst
Sinds 2007 zijn er in Bangladesh al zo'n 3000 huizen gebouwd, en voor 2015 is de bouw van nog eens 750 huizen gepland. Om dat doel te bereiken moet nog wel voldoende geld worden binnengehaald.

Fiets of loop voor een huis
Samen met Wereldfoundation organiseert Woord en Daad het evenement 'Fiets voor een huis', waarbij fietsers en wandelaars de Col du Galibier op gaan. Daarbij brengt iedere deelnemer minimaal € 1.000,- sponsorgeld mee voor de bouw van één huis. De resterende 600 euro komt uit co-financiering (subsidies, investering van bedrijven). Kijk voor meer informatie over dit evenement op de pagina 'Fiets voor een huis' of op www.fietsvooreenhuis.nl.


© Woord en Daad Alblasserdam